Защо успехът на новите Ryzen процесори е добър за всички потребители?

Защо успехът на новите Ryzen процесори е добър за всички потребители?

Последните десетина години Intel доминират на пазара за процесори ,както за десктоп машини така и при мобилните компютри.

Решенията които предлагаха покриваха почти всички ниши на пазара: от силно енергийно ефективни до зверове за Гейминг машини и сървъри. Липсата на конкуренция за съжаление имаше отрицателен ефект върху цената на предлаганите от тях продукти. През 2016 година AMD представиха първото поколение на Процесорите Ryzen базирани на тяхната иновативна ZEN архитектура. С тях направиха сериозна заявка за завръщане към мейнстрийм* пазара.

На Computex тази година AMD демонстрираха следващото поколение на своята ZEN архитектура a именно ZEN2. С подобренията в дизайна на чиповете AMD сериозно увеличава производителността в сравнение с ZEN и ZEN+. Разрешени са и голям брой от проблемите при предишните версии на архитектурата като същевременно производителността „такт за такт” е почти изравнена с тази на предложенията на прекият им конкурент Intel.

Какво означава това за обикновенния потребител?

Конкуренцията винаги е здравословна. Успехът на новите процесори принуди Intel да понижи цените на своите процесори за да останат конкурентно-способни. Същевременно се наблюдава понижаване на цените и на Ryzen процесорите от първите поколения. С понижаването на цените на паметите и на SSD дисковете и ако се запази и тенденцията на понижаване на цените на процесорите ,закупуването на нов мощен компютър за игри или за работа вече не е толкова трудна и скъпа задача.

*нещо, до което широката общественост има достъп;

Потребителски отзиви

Близки теми