Canon Zoemini – джобен принтер за забавление

Canon Zoemini – джобен принтер за забавление

До сега най-малкият принтер, с който съм се срещал бяха моделите на Canon – Selphy. Те са термосублимационни и печатат снимки с размер 10х15 см. и нерядко съм ги ползвал на събития или рождени дни за бърз печат на място.

Новото Canon Zoemini е в пъти, ама наистина в пъти по-дребно – общо взето колкото външна енергийна банка. Той също е термосублимационен, но работи на малко по-различен принцип.

При стандартният термосублимационен печат използваме специална хартия и ролка с лента, която лента всъщност е “мастилото”, а самият печат се осъществява слой по слой на 3-4 пъти – тоест отнема време.


При Canon Zoemini се използва новата технология Zink. Да уточня, тук няма нищо общо с химичният елемент “Цинк”. Думата е получена от Zero Ink тоест без мастило.

Технологията е нова, а тези, които са любопитни могат да намерят повече инфо в нета. Тук наистина няма мастило или нужда от лента за сублимация. На теория това наистина е принтер със “Зеро Мастило”.

Тайната се крие в хартията, която е създадена на слоеве, които се активират при нагряване и така се създава изображението и отпечатването става на един път.

Малко ТТ данни за Canon Zoemini да вкарам, в случай че някой има нужда от тях.

  • Технология на печат – Zink (Zero Ink)
  • Резолюция – 314 х 400 dpi
  • Свързаност – Bluetooth
  • Съвместимост – Android и iOS
  • Управление – приложение Mini Print на Canon
  • Консуматив – фотохартия ZINKTM – 10 листа макс
  • Размер на хартията – 5 х 7.6 мм
  • Тегло – около 160 грама
  • Размер на корпуса (Д x Ш x В)- 118,31 x 82,36 x 18,7mm
  • Батерия – за около 20 разпечатки.

Canon Zoemini печата една снимка за около 50 секунди, а самия принтер има около 64 MB вградена памет, в която да се запишат снимките, чакащи на опашка.

Благодарение на софтуера за управление Mini Print както се видя и от видеото, а и ще го добавя и тук, може освен да се печата, но и да се добавят забавни рамки или картинки, защото все пак Canon Zoemini е предимно купонджийски принтер.


Как седи въпроса с консуматива? Към днешна дата в магазинната мрежа могат да се намерят два вида опаковки – 20 и 50 листа. Още не съм си купил, но предполагам са разделени на пакетчета по 10 бройки, колкото е бункерът на принтера и със задължителния син маркер.

Определено опаковка от 50 листа излиза по-евтино на бройка от колкото тази с 20 листа – някъде 1,40 лв. срещу 1,75 лв.

Е да… малко скъпо излиза, ако сравняваме например с размера и цената на снимка, който прави принтер Canon Selphy, но пък има ли шанс да си го носите навсякъде с вас и да изненадате приятели с отпечатана малка снимка 50 секунди след като сте се селфнали с телефона.

Технологията Zink има перспектива пред себе си и мога само да очаквам новости, като например подобрено цветовъзпроизвеждане и по-голям размер хартия и… по-ниска цена разбира се.


Потребителски отзиви

Близки теми